Meer dan 800 miljoen mensen lijden wereldwijd honger; iedere dag sterven 25.000 mensen aan ondervoeding. Om aandacht te vragen voor het hongerprobleem is in 1981 Wereldvoedseldag in het leven geroepen met als doel dat 'voedsel voor iedereen' een mensenrecht wordt. Centraal thema dit jaar: (on)eerlijk eten. Want het probleem is niet dat er te weinig voedsel is, maar de gebrekkige en dus onrechtvaardige verdeling ervan. Een hardnekkig en ook gecompliceerd probleem dat alles te maken heeft met armoede, wereldwijde conflicten en ingewikkelde handelsstructuren.
Op basis van cijfers van de FAO (wereld voedsel(peiljaar 2000) berekende
Stichting WereldDelen hoeveel voedsel er per wereldbewoner momenteel beschikbaar is.
Bij een eerlijke voedselverdeling zijn dat de volgende hoeveelheden per persoon per dag: 264 gram tarwe,
269 gram rijst,
268 gram mais,
60 gram gerst,
68 gram overige granen,
145 gram aardappelen,
313 gram wortel- en knolgewassen,
25 gram peulvruchten,
303 gram groenten,
212 gram fruit,
50 gram ruwe suiker,
260 gram melk,
57 gram vis en
50 gram (keuken)olie.