
DOORN - Van de 24 centra in Nederland levert het oudste centrum nu ook de best mogelijke revalidatiezorg. Een door de branchevereniging Revalidatie Nederland ingestelde toetsingscommissie heeft aan MRC Aardenburg de hoogste score ooit toegekend: een 7,9 Dat wil zeggen dat 92 van de 116 meetpunten bewezen ‘ja’s’ bleken.




De behandelingsverhouding militairen/burgers is momenteel 60/40. In 1961 is het 32 hectare grootte, rustieke landgoed van de familie Van Eeghen aangekocht. Deze, oorspronkelijk uit het Zeeuws-Vlaamse Aardenburg afkomstige Amsterdamse koopmansfamilie had omstreeks 1860 de villa laten bouwen als zomerresidentie. Sinds 1995 is MRC een zelfstandige schakel, die in haar gezondheidszorg budgettair neutraal dient te opereren.
De behandeling kan zowel klinisch als in dagbehandeling plaatsvinden. Met 160 medewerkers, waarvan 20 militairen, worden momenteel 1000 nieuwe patiënten per jaar aangenomen. Verwijzing van een arts is noodzakelijk. Er wordt onder andere samengewerkt met het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht en het Meander Medisch Centrum in Amersfoort. Er bestaat verder een netwerk van militaire en burgerhuisartsen. ,,Een arts, die hier gewerkt heeft en nu een praktijk in Meppel heeft levert ons bijvoorbeeld regelmatig cliënten. “


Goed werk
Majoor Kees van Leeuwen, hoofd revalidatiezorgdienst, vertelt hoe de externe toetsing in zijn werk is gegaan. ,,Om de kwaliteit te waarborgen wordt iedere vijf jaar getoetst aan de hand van acht vastgestelde kwaliteitscriteria. Dat zijn de bekende prestatiemaatstaven, die elke volwassen branche tegenwoordig kent, zoals klantgerichtheid, transparantie in de organisatie, efficiënt en doeltreffend werken en veiligheid in het werk. Ter voorbereiding op onderzoek en bezoek vraagt de Commissie Externe Toetsing eerst een zelfevaluatie uit te voeren met vragen voor de individuele patiënt, de patiëntendoelgroep en de revalidatie-instelling. Beargumentering van de antwoorden op de vragen dient met allerlei bewijsstukken te worden gestaafd. Van Leeuwen en zijn staf leverde goed werk af.


Er wordt ook getoetst hoe met de beschikbare budgetten wordt omgegaan. Net als anderen wordt MRC gefinancierd door Zorgverzekeraars. “Vanzelfsprekend gaan we op de ingeslagen weg door”. Er komt een nieuw verpleegcentrum en een nieuw restaurant met keuken. Voorts komt er nog een sporthal met groot zwembad bij. Met dezelfde bedoelingen krijgen ook het park en de oude villa en het koetshuis een grote opknapbeurt. Volgend jaar zullen in de villa de landelijke militaire staven van de geneeskundige dienst en de Arbo-dienst worden gehuisvest. Op de weg daar naar toe bestaat de straatverlichting al uit een prachtig rij ‘Dickens-achtige olielampen’. Op het gerenoveerde wandelparkcircuit staan veel bankjes waar patiënten kunnen genieten van de mooie natuur.
En de reeën zijn terug. Even leek het er op, dat het nieuwe, zwarte, stalen hekwerk hen de

Heel bijzonder. Reeën vertoeven graag in gebieden waar rust is en ze overzicht hebben.
De terugkomst van de reeën is wel het beste bewijs van een natuurlijke omgeving in rust, die mede zijn stempel legt op de zorgkwaliteit van een revalidatiecentrum als Aardenburg.
klik op MRC foto's voor meer revalidatie- foto's uit de jaren 50